Ons verhaal

In 2018 bezochten we Zambia als vrijwilliger voor een project in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Tijdens het bezoek aan dit project merkten we dat we hier zoveel meer wilden en zouden kunnen doen. Het leven is goed voor ons, we willen graag wat terug doen!

Een jaar later hebben we Zambia opnieuw bezocht, dit keer om te verkennen wat en waar we ons steentje zouden kunnen bijdragen. Tijdens onze tijd in Lusaka en omgeving hebben we een aantal basisscholen bezocht om de hardwerkende docenten en enthousiaste kinderen te ontmoeten. Het werd ons pijnlijk duidelijk dat er een groot tekort is aan primair lesmateriaal, maar ook aan geschikte klaslokalen en aan basale sanitaire voorzieningen.

Aan enthousiasme is hier echter geen gebrek. De Zambiaanse kinderen gaan graag naar school en naar de les. De Zambiaanse docenten lieten ons veel van hun motivatie, toewijding en energie zien. Het grootste deel van hun tijd werken zij zelfs gratis. De leerkrachten zijn oplossingsgericht en weten met weinig middelen en inspirerende ideeën de school draaiende te houden.

We waren overtuigd en vastbesloten dat we hier echt van waarde kunnen zijn door ons te richten op het Zambiaans primaire onderwijs. We wilden met een stichting de basisscholen in Zambia gaan ondersteunen door deze in samenspraak met de leerkrachten te voorzien van de juiste middelen. De leerkrachten weten zelf immers het beste wat er nodig is om sterk en duurzaam basisonderwijs te creëren in Zambia.

Ons enthousiasme werkte blijkbaar aanstekelijk. Wij hebben een aantal mensen in onze omgeving bereid gevonden om mee te helpen. Zo is in juli 2020 de Stichting Zambian Schools First ontstaan.

“We zijn overtuigd dat middelen en kennis de mensen en dit mooie land vooruit helpen.”
- Regina, ambassadeur van Zambian Schools First